Ankara Bilim Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi>
Öğrenmeye Engel: Dikkat Eksikliği ve Önleme Yöntemleri
Eğitim

Öğrenmeye Engel: Dikkat Eksikliği ve Önleme Yöntemleri

Haftanın başında sizlerle başarıyı elde ederken büyük yetilerimizden biri olan konsantrasyon kavramından ve konsantrasyonu elde etme becerilerinden bahsetmiştik. Bu yazımızda da konsantrasyon düzeyinin bir etkeni olan “dikkat dağınıklığından” bahsedeceğiz.

Haftanın başında sizlerle başarıyı elde ederken büyük yetilerimizden biri olan konsantrasyon kavramından ve konsantrasyonu elde etme becerilerinden bahsetmiştik. Bu yazımızda da konsantrasyon düzeyinin bir etkeni olan “dikkat dağınıklığından” bahsedeceğiz.

Dikkat dağınıklığı; başarıya ulaşma yolunda çalışırken ve öğrenirken gösterdiğimiz çabanın önündeki en büyük engellerden bir tanesidir. Dikkat eksikliği günümüzde birçok bireyde görülür fakat gerektiği kadar dikkate alınmaz. Oysa başarı yolunda büyük bir önem taşıyan dikkat unsuru, kaybedildiği ya da zarar gördüğü süreçte çabanızın zedelenmesine yol açabilir. Öğrenmenin önünde büyük bir engel olan dikkatin dağılması; gelecek planlamasında sıklıkla karşılaşılan bir engeldir. Gelin, dikkat dağınıklığının anlamından ve gözle görülür belirtilerinden bahsedelim.

Dikkat eksikliği; istenmeyen ve ilgi gösterilmeyen bir iş üzerinde çabalarken eksik odaklanma; ilgi gösterilen iş üzerinde ise gereğinden fazla odaklanmanın söz konusu olduğu bir tür odaklanma kusurudur. Dikkat eksikliği yaşayan bireyler geleceğe yönelik eğitim ve kariyer planlamasında sıklıkla hatalara maruz kalırlar. Bir tür odaklanma problemi olarak belirti gösteren dikkat eksikliği; yanlış eğitim ve öğrenim ile doğrudan ilişkili bir kavramdır.

Dikkat eksikliği belirtisi genellikle çocuk yaşlarda etkisini gösterir. Dikkat eksikliği yaşayan bireylerin genellikle yüzde 30-50’lik kesimi yetişkinlik dönemlerinde de rahatsızlığın belirtilerini görmeye devam ederler.

Dikkat eksikliği her zekâ düzeyindeki bireyin hayatında karşısına çıkabilecek bir sorundur. Dikkat eksikliği genelde “isteksizlik” olarak adlandırılır fakat bu durum bir tür odaklanma sorunudur ve zihinsel aktivite ile doğrudan ilişkilidir.

Çocuk yaşlardan itibaren etkisi gösteren dikkat eksikliği; birey üzerinde gözle görülür odaklanma problemlerine sebep olmaktadır. Dikkat eksikliğinin belirgin bazı belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

Dikkat eksikliği yaşayan bireyler;

  • Herhangi bir işe bağımlı kalamadıkları için sık sık iş değiştirirler.
  • Uğraş isteyen bir iş üzerinde çalışırken küçük herhangi bir ses ya da görüntü sebebiyle işi yarıda bırakırlar.
  • İletişim esnasında karşıdaki bireyi dinlerken zorluk yaşarlar.
  • Eğitim ve iş hayatlarında sık sık hatalar yaparlar. İş detaylarındaki önemli hususlara dikkat etmezler.
  • Konsantrasyon gerektiren işleri yapmakta oldukça güçlük çekerler.
  • İşleri başaramaz ya da tam anlamıyla bitiremezler. Çoğunlukla başladıkları işleri yarım bırakırlar.
  • Sorumluluk alamazlar ya da almak istemezler.
  • Yapılması gereken ve önem arz eden işleri erteler ya da yapmazlar.



  • Paylaş

Yorumlar

Bu makaleye henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum Yap

Yorumunuzun onaylanması için lütfen tüm alanları eksiksiz doldurunuz. *