Madde kullanımı günümüzün en önemli halk sağlığı sorunları arasında gösterilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, madde bağımlılığı en önemli 5 psikiyatrik bozukluk arasındadır. Ülkemizde de madde kullanımının artması, madde kullanıcılarına yönelik psikososyal müdahalelerin önemini ve madde kullanımı ile çalışan mental sağlık profesyonellerin sayısını arttırmıştır. Madde bağımlılığına yönelik psikososyal müdahale seçenekleri arasında, son yıllarda en çok çalışılan görüşme yöntemlerinden biri “Motivasyonel Görüşme Teknikleri” dir. Madde kullanmayı bırakmaya yönelik bireyin motivasyonu, bireyin maddeyi bırakması için ilk kritik adım olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle bireyin motivasyonunu arttıracak, madde kullanmaya ilişkin çelişkilerini ortaya çıkaracak ve bireyi maddeyi bırakmaya hazırlayacak görüşme sürecini yönetmek önemli bir uygulama becerisi gerektirmektedir. Bu nedenle bu eğitimde, madde kullanım bozukluğuna ilişkin temel bilgiler verilip, madde kullanıcılarıyla öykü alma, psikolojik müdahale seçenekleri ve motivasyonel görüşme teknikleri çalışılacaktır. Eğitim sonunda katılımcılar, madde kullanım bozukluğu nedir, madde kullanım risk faktörleri ve etiyolojisi nelerdir? konularında derin bilgi edinecek, madde kullanıcılarıyla görüşme teknikleri, psikososyal müdahale yöntemleri ve madde kullanıcılarıyla motivasyonel görüşme tekniklerine ilişkin bilgiler ve uygulama becerileri kazanacaktır.
Öğrenciler için kurs ücreti 750tldir.
Eğitim yüz yüze olup Mayıs'tan sonra yapılacaktır.
Psikososyal müdahale yöntemleri
Motivasyonel görüşme tekniklerine ilişkin temel bilgiler edinmek
Uygulama becerilerini geliştirme
Kimlik Fotokopisi
Diploma veya Öğrenci Belgesi
Üniversiteleri Psikoloji Bölümlerinden, Sosyal Hizmet Bölümlerinden, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümlerinden, Psikiyatri Hemşireliği Bölümlerinden mezun olmuş olmak ya da üniversitelerin psikoloji bölümü 4. sınıf öğrencileri, üniversitelerin 4.sınıf sosyal hizmet bölümü öğrencileri, üniversitelerin 4.sınıf rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümü öğrencileri ve psikiyatri hemşireliği bölümü yüksek lisans veya doktora öğrencileri.
Eğitim Uzmanı
Lisans eğitimini 2004 yılında Mersin Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde, yüksek lisans eğitimini 2009 yılında Ankara Üniversitesi Adli Psikoloji Bölümü’nde ve doktora eğitimini 2016 yılında Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü’nde tamamlamıştır. Doktora sonrası çalışmasını ABD’de Rochester Üniversitesi Tıp Fakültesi, Psikiyatri Bölümü’nde yamış, Rochester Üniversitesi İntiharı Önleme Merkezi’nde intiharı önleme, madde bağımlılığı ve madde bağımlılarıyla motivasyonel görüşme tekniği alanlarında çalışmıştır. Rochester Üniversitesi’nden Grup Çalışmaları İlkeleri ve Uygulamaları, Rochester Coordinated Care Service’den Madde Bağımlılarına Yönelik Motivasyonel Görüşme Teknikleri üzerine eğitimler almıştır. Adalet Bakanlığı’na bağlı kurumlarda uzun yıllar psikolog olarak görev yapmış olan Dr. Tuğba Görgülü, madde kullanımı olan bireylerle bireysel görüşme ve grup çalışmaları yapmış ve yapmaya devam etmektedir. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nde Öfke Kontrol Grup çalışması, Çocuklara Yönelik Adım Adım Değişim Programı, İntiharı Önleme Grup Çalışması gibi çalışmaların geliştirilmesinde görev almıştır. Ayrıca UNICEF destekli grup müdahale çalışmalarının geliştirilmesi ve revizyon çalışmalarına danışmanlık yapmıştır. Hacettepe Üniversitesi’nde misafir öğretim görevlisi, İstinye Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapmış ve çeşitli üniversitelerde yarı zamanlı dersler vermiştir. 2020 yılı itibariyle Ankara Bilim Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesidir.
İnceleme Puanı